Fair fashion vs fast fashion

Fair fashion vs fast fashion

De laatste tijd ben ik steeds meer bezig met het milieu. Niet alleen omdat het meer in het nieuws komt, maar ook omdat ik zelf ben gaan inzien dat we beter voor het milieu moeten zorgen.

Zoals je in mijn eerdere blogpost hebt kunnen lezen ben ik al bezig met meer plantaardig eten. Dit helpt al enorm. Daarnaast probeer ik wat meer de fiets te pakken. Ook nog een working progress want geef toe: niemand fietst graag in de regen of in de kou.

Fair fashion vs fast fashion

Maar waar ik mij ook steeds bewuster van ben gaan worden is de fashion industrie. En dan vooral hoe slecht deze is. In mijn blogpost over Madeliene Alizadeh legde ik al uit dat ik haar werk ontzettend inspirerend vind. Dus ik ben haar gaan volgen. Ik probeer haar blog te lezen (deze is in het Duits) en ik volg haar op Instagram, waar ze dagelijks laat zien wat ze doet voor een beter milieu / betere wereld. De kleding die ze koopt heeft ze of tweedehands verkregen of via een fair fashion merk. Denk bijvoorbeeld aan vegan tassen en schoenen. Daarnaast had ze vorige week een super goed initiatief: het opruimen van Berlijn. Via haar Instagram en haar blog riep ze honderden mensen op mee te helpen om zo Berlijn schoner te maken.

Daarnaast kwam ik via een klasgenootje van mij op de blog van Sara. De blog van de Nederlandse Sara is ook compleet gericht op fair fashion. Zoals ze het zelf zegt heeft ze een “diepe liefde voor conscious fashion: duurzaam, eerlijk, bewust, transparant en met een zuiver geweten.” Dit soort blogs inspireren mij dus echt enorm. Super leuk!

Wat is fast en fair fashion?

Hoe meer ik over fair fashion lees, hoe interessanter ik het vind. Want ik denk er bijna nooit over na waar mijn kleren nou echt vandaan komen. Ik koop gewoon wat goedkoop is en er leuk uit ziet. Ik wil wedden dat bijna al mijn kleren afkomstig zijn van fast fashion keten.

Toch blijven de termen fast fashion en fair fashion een beetje onduidelijk. Daarom voor degenen die dat ook vinden hieronder een korte uitleg.

Fast fashion: deze heb ik hierboven al redelijk goed uitgelegd. De kleding wordt ontzettend snel geproduceerd, waardoor het ook snel in de winkel ligt. De productie is goedkoop en snel. Hierdoor komen er constant nieuwe collecties in de winkels waardoor mensen veel diverse kledingitems kunnen kopen zonder veel geld uit te geven. Vaak worden deze kleren gemaakt in veelal arme landen waar slechte werkomstandigheden zijn en de werknemers compleet worden uitgebuit. Vaak werken er veel vrouwen (en ook kinderen).

Fair fashion: fair fashion is eigenlijk het tegenovergestelde. Deze kleding wordt zoveel mogelijk geproduceerd, verhandel, gedragen en gerecycled met respect voor mens, dier en milieu. Denk bijvoorbeeld aan vegan kleding, tassen en schoenen.

Wat wil ik er mee doen?

Veel. Dat is het simpele antwoord. Het wat uitgebreidere antwoord is het volgende:
Ik wil mij zeker bewuster worden wat ik koop, draag en waar ik aan bijdraag. Ik weet ook dat fair fashion wat prijziger is (zal vast niet in alle gevallen zo zijn). Daarom wil ik het stap voor stap gaan integreren om ook op die manier wat bij te kunnen dragen aan de wereld / het milieu.

Laat mij in de reacties weten of jij ook bezig bent met fair fashion? Ben jij je bewust van de fast fashion kant van de industrie?

Vergeet mij ook niet te volgen via Instagram of Facebook.

Liefs,

Emma

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *