Ik ben geen ochtendmens (en zal het misschien ook nooit worden)

Ik ben geen ochtendmens (en zal het misschien ook nooit worden)

Als het in een gesprek gaat over ochtendmensen of avondmensen zeg ik vaak: “Ik ben geen ochtendmens, ook geen avondmens, ik ga lekker in de middag.” En dat klopt in zekere zin ook wel. Want in de ochtend ben ik er niet uit te slaan en in de avond lig ik het liefste voor 11 uur in bed.

Waarom ik dan geen ochtendmens ben? Geen idee, ik zou willen dat ik het wist.

Ik heb het geprobeerd, echt waar

Veel mensen zeggen me dan dat je er vanzelf aan went, dat je lichaam het ritme vanzelf oppakt. Toch lijkt mijn lichaam dat nog niet te snappen. Voor mijn stage moet ik namelijk elke dag rond half 8 het huis uit. Dat betekent dat ik half 7 op moet staan. Toch lukt dat eigenlijk vrijwel nooit. Ik had een week dat het wel lukte. Ik had mijn wekker (a.k.a. mijn telefoon) aan de andere kant van de kamer gelegd waardoor ik in de ochtend mijn bed uit moest voor de wekker.

Dat ging dus een week goed, toen lukte het niet meer. De telefoon kwam steeds wat dichter bij het bed te liggen. Dat je half uit bed kan hangen om de wekker uit te zetten. Daarna haalde ik de telefoon van de lader en viel ik vrolijk nog een half uur in slaap. No worries, ik heb zo’n 4 wekkers zodat ik mij niet echt verslaap.

Ik ga goed op slaap

Zo goed zelfs dat ik het liefste minimaal 9 uur per nacht slaap. Een tijdje geleden was ik hiervoor bij de huisarts, ik was zo moe dat ik wel drie dutjes wilde doen. Zij vertelde mij dat als 9 uur voor mij goed is, dat dat geen probleem is. Je moet vooral luisteren naar je eigen lichaam. Maar goed, als ik dan 11 uur in bed lig, slaap ik nog niet. De oogjes gaan pas echt dicht rond 12 uur.

Tja, reken maar uit, dan zit je aan 6,5 uur slaap. Dat betekent dat ik elke dag om half 10 al zou moeten slapen. Echt diepe slaap. Dat is gewoonweg niet te doen. Dus met minder slaap dan mijn lichaam lekker vind, begin ik de dag. Koffie werkt bij mij niet, dus echt lekker de dag beginnen lukt vrijwel nooit. Vooral omdat ik dus te laat uit bed kom en daardoor moet haasten.

Word ik ooit een ochtendmens?

Ik vraag mij nou echt af wanneer mijn lichaam zich gaat aanpassen aan het nieuwe ritme. Het doet me een beetje denken aan mensen die zeggen dat ze nooit van sporten hielden, maar nu verslaafd zijn aan sporten. I don’t get it. Hoe kan dat dan? En dus dan vooral met slaap. Ik ben benieuwd wanneer ik minder slaap nodig heb.

Ik kijk ook wel eens naar van die video’s over een ochtendmens worden. Die mensen staan om 5(!) uur ’s ochtends op! Heftig wel, dat is mij nog even een stap te ver. Wie weet word ik over een maand ineens goed wakker om half 7.

Follow:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *