8 tips om productiever te worden

8 tips om productiever te worden

De afgelopen weken is het voor mij wat duidelijker geworden hoe ik productiever kan worden. Niet alleen op het gebied van studie en werk, maar ook klusjes in huis. Daarom wil ik dat vandaag met je delen.

Een paar weken na mijn stage begon het afstuderen, maar dat zal je helemaal zelf moeten regelen. Er is namelijk niemand die je gaat dwingen om aan je project te zitten en dat vind ik nog wel eens lastig. Vooral aangezien ik geen bijbaan heb en dus geen ritme heb. Desondanks heb ik wel ontdekt hoe ik productiever kan worden op een dag. You ready?

1. Zet een wekker

Mijn grootste valkuil is de ochtend. Als ik niets te doen heb op een dag, kan ik gemakkelijk tot 11 uur blijven liggen. Alleen merkte ik dat ik daar aan het einde van de dag niet blij van werd. Ik kreeg het idee dat ik veel minder uren had om dingen te doen en dat de dag heel snel voorbij ging. In principe klopt dat natuurlijk ook, want je dag begint pas later.

Nou mag je best een keer een dag lekker luieren en tot laat in bed blijven liggen, maar als je dat elke dag doet is het zonde van de tijd. Aangezien ik niet per se een een ritme heb in mijn week, heb ik besloten om elke dag om 8 uur uit bed te gaan zodat ik mijn dag productiever kan indelen. Rond die tijd is mijn vriend ook al wakker en zich aan het klaarmaken voor werk. Zo kunnen we samen ontbijten en begint mijn dag gewoon lekker vroeg (voor mijn doen dan).

2. Maak je klaar voor de dag

De volgende valkuil is om in pyjama naar beneden te gaan en te ontbijten. Het probleem daarvan is dat je dan blijft hangen in je relax-stand. Zorg ervoor dat je voordat je naar beneden gaat je aan te kleden. Je hoeft natuurlijk niet direct te douchen, maar als je in ieder geval al in normale kleding bent gaat je brein wat makkelijker over tot de orde van de dag.

3. Maak een to-do lijstje

Wat voor mij heel prettig werkt is een to-do lijstje maken voor de dag. Net zoals dat ik altijd een boodschappenlijstje maak met de items die ik wil kopen, maak ik een lijstje met de taken van de dag. Dat kan bij mij heel breed zijn. Het gaat van lunchen tot boodschappen doen tot blog artikelen schrijven. Elke keer als je iets hebt gedaan kan je dat afvinken, en dat voelt heel goed.

Bedenk ook dat je niet meteen alles op je to-do lijstje hoeft af te vinken op één dag, maar dat is wel altijd mijn streven.

productiever worden

4. Doe snelle taken meteen

Als er taken op je lijstje staan die snel kunnen gebeuren, doe die dan meteen. Taken van onder 5 minuten zijn zo gedaan en kan je dus meteen doen. Denk bijvoorbeeld aan de was opvouwen, de kamer even stofzuigen of de wc’s schoonmaken. Nou zijn dit allemaal huishoudelijke taken, maar dit is van toepassing op allerlei soorten taken. Zo ben je een stuk productiever, omdat je direct dingen van je lijstje kunt afstrepen.

5. Stel doelen

Soms kan het helpen om aan het begin van de week een doel te stellen voor het einde van de week. Als je bijvoorbeeld ergens naar toe wilt werken, dan kan je dat als doel zetten voor vrijdag. Dan heb je 5 dagen de tijd om daar te komen. Het geeft je ook iets om naar toe te werken.

Ik ben nu in het proces van het afstuderen en moet dus bepaalde dingen doen, zoals onderzoek. Ik vind het soms lastig om daar mee te beginnen, maar door het op te delen in doelen kan ik ergens naar toewerken. Maar maak de doelen niet te groot zodat het geen probleem is als je een keer een dagje niet aan je doel kan werken. Daarnaast wil je natuurlijk ook niet 5 dagen lang de gehele dag eraan werken. Houd ze dus wat klein.

6. Gun jezelf ‘down time’

Natuurlijk mag je wat tijd hebben om te relaxen. Als je een kantoorbaan hebt zit ook niet iedereen elke minuut geconcentreerd te werken, dat is gewoon niet realistisch. Geef jezelf dus ook de ruimte om even te relaxen, maar houd het kort.

We weten allemaal dat je makkelijk van video naar video kan gaan als je eenmaal bent begonnen en voor je het weet ben je een uur verder. Zet bijvoorbeeld een wekker van 20 tot 30 minuten en houd jezelf daar ook aan.

7. Zie je dag als een 9 tot 5 baan

Bovenste tip werkt vooral erg fijn als je je dag indeelt als een 9 tot 5 baan. Je hebt natuurlijk de keuze om later of eerder te beginnen aan je dag, dus deze uren zijn verwisselbaar (8 tot 4 of 10 tot 6, ik noem maar wat). Het fijne hiervan wel is dat je probeert om alles wat je jezelf als doel had gesteld in die uren af te maken. Lukt het niet, dan is er morgen weer een dag.

Het punt is dat je jezelf ervan behoed dat je niet tot 10 uur ’s avonds nog bezig bent omdat je ’s middags te lang achter de tv hebt gezeten. Tenzij je dat fijn vind, dan moet je dat helemaal zelf weten.

8.Berg je telefoon op

Hier heb ik zelf ook nog moeite mee, want je zou maar worden geappt over iets onbenulligs… Laten we niet overdrijven, je telefoon is natuurlijk geen monster, maar het kan je heel erg afleiden van je werk. Ik zal even een voorbeeld geven van mijn eigen telefoon-gedrag: gemiddeld unlock ik zo’n 80 keer per dag mijn telefoon en zit ik zo’n 4 tot 5 uur op mijn telefoon (via de digital wellbeing functie op mijn telefoon).

Nu wil ik er wel even bij vermelden dat ze soms ook meerekenen dat een app open staat (en dus screen time) terwijl deze niet geopend is, maar toch schrik ik van die cijfers. En ja, sommige dagen is het minder, veel minder, maar soms is het ook meer. En dat is helemaal zonde van mijn tijd.

Ik pak mijn telefoon op als ik even niet meer weet wat ik aan het doen was. Ik pak mijn telefoon op als ik een notificatie krijg. Het leidt gewoon nogal af. Wil je wel de belangrijke dingen horen? Zet dan de meldingen voor bellen en bijvoorbeeld WhatsApp aan, maar zet de rest uit. Zo word je niet voor alles gestoord (ik zie je wel Pinterest).

 

Wat doe jij om productiever te zijn? Laat het me weten in de reacties.

Follow:

2 Comments

 1. 10/03/2019 / 15:06

  Wat een fijne tips! Vooral het maken van een to-do lijstje helpt mij altijd heel erg, maar ook het klaar maken in de ochtend!

  • Emma
   Auteur
   11/03/2019 / 15:01

   Hoi Carmen, dankjewel! Dat zijn voor mij ook dingen die goed helpen om productiever te worden. Liefs, Emma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *