5 manieren om effectiever geld te sparen

5 manieren om effectiever geld te sparen

Als kind was ik niet iemand die haar geld apart zette. Nee, ik gaf het gewoon meteen uit. Nu dat ik wat ouder ben realiseer ik mij dat dat niet het handigste is om te doen. Een buffer op de bank is een stuk verstandiger.

Het sparen van geld is niet voor iedereen het normaalste van de wereld. Sterker nog, sommige mensen sparen gewoon helemaal niet. Toch is het belangrijk om geld te sparen, en vooral effectief sparen. Hoe? Dat leg ik je vandaag uit.

1. Maak direct geld over naar je spaarrekening

De meeste mensen krijgen aan het einde van de maand of het begin van de maand hun loon. Om ervoor te zorgen dat je niet zomaar geld gaat uitgeven aan onbenullige dingen, kan je het beste meteen geld op je spaarrekening zetten. Zorg er wel voor dat je genoeg geld laat staan voor huur/hypotheek, vaste lasten, boodschappen, maar ook een wat geld over houd voor een paar leuke dingen (zoals bioscoop, cadeautjes enzovoort).

Probeer ook echt van je spaarrekening af te blijven, het is er voor noodgevallen en voor eventuele aankopen waar je voor spaart.

2. Maak elke week een klein bedrag over

Is het te veel om in één keer over te maken? Dan kan je er ook voor kiezen om elke week een wat kleiner bedrag over te maken naar je spaarrekening. Wil je bijvoorbeeld €200,- in de maand sparen? Maak dan elke week €50,- over. Dat is een kleiner bedrag wat ook niet zo opvalt als het mist.

Je kan dit bedrag elke week automatisch laten overmaken of je doet het handmatig. Zelf doe ik dit handmatig en kies ik elke week het bedrag dat ik kan missen. Dit doe ik in mijn geval omdat ik geen bijbaan heb en dus niet een vast inkomen heb. Het kan per maand nogal schelen wat ik kwijt kan (ik krijg nu nog wel studiefinanciering). De ene maand kan ik bijvoorbeeld €150,- kwijt en de volgende maand maar €50,- als er veel verjaardagen of andere uitjes zijn.

effectiever geld sparen

3. Skip de koffie en maak het bedrag over

Ben jij iemand die normaal gesproken elke dag een koffie, thee of een koekje haalt tijdens het forenzen? Koop een thermoskan en maak je eigen koffie of thee en neem het mee. De koekjes uit de supermarkt zijn trouwens ook een stuk goedkoper.

Maar aangezien je dat bedrag normaal gesproken toch al niet mist, kan je dat net zo goed dan overmaken naar je spaarrekeningen. Zie het als een soort beloning elke keer dat je besluit geen koffie to-go haalt. Stiekem gaat het bedrag op je spaarrekeningen toch omhoog.

4. Vul een fles of pot met losse euro’s

Je beseft het je waarschijnlijk niet, maar een plastic waterfles gevuld met 1 euro munten kan wel duizend euro zijn. Dus stop elke keer dat jij een losse euro hebt deze in de fles (of pot). Aan het einde van de rit heb je toch ineens een leuk bedrag voor op vakantie bijvoorbeeld.

5. Maak spaardoelen om jezelf te motiveren

Geld sparen zonder doelen is een stuk minder leuk dan sparen met een doel. Neem deze doelen ook ruim en maak er meerdere. Zo heb ik ook een aantal spaardoelen: ik wil namelijk sparen voor een vakantie, wat meubels in mijn huis, een nieuwe camera, maar ook een noodpotje voor als er iets stuk gaat.

Probeer vooral leuke doelen te maken en reken uit hoe het duurt voordat je bij één van die doelen bent. Het gaat soms sneller dan je denkt en bovendien ga je dan ook ineens kijken hoe je nog meer kunt besparen om je doel sneller te bereiken.

 

Wat doe jij om effectiever geld te sparen? Laat het me weten in de reacties.

Follow:

2 Comments

 1. 07/03/2019 / 18:15

  Goede en fijne tips!! Ik werk nu net en woon nog bij mijn ouders. Ik ga nu zeker sparen!

  • Emma
   Auteur
   08/03/2019 / 09:15

   Fijn dat je er wat aan hebt! Heel slim om nu alvast te gaan sparen, daar heb je straks echt profijt van. Liefs, Emma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *