9 lessen die ik heb geleerd van Gary Vee

9 lessen die ik heb geleerd van Gary Vee

Gary Vee is één van de meest inspirerende ondernemers die ik ooit heb gezien (op YouTube). You either hate him or you love him, want hij is nogal een type. Maar als je door zijn maniertjes heen kijkt, geeft hij de beste adviezen die je maar kan krijgen.

Gary Vee (oftewel Gary Vaynerchuk) is CEO van VaynerMedia, ondernemer, auteur en motivatie spreker. Waar ik hem vooral van ken is zijn YouTube-kanaal, waar hij dagelijks nieuwe content op plaatst. Hij geeft de beste motiverende speeches, maar geeft ook goed advies voor beginnende ondernemers. Dit zijn de lessen die ik over de afgelopen jaren van hem heb geleerd.

“Do the work”

Er zijn genoeg mensen (waaronder ikzelf) die en droom hebben, iets willen, maar er vervolgens niet voor gaan. Toch gaan deze mensen (nogmaals, ik ook) wel over klagen. Dingen als niet genoeg tijd, niet de juiste mensen kennen en noem het maar op. Deze excuusjes gaan je niet verder helpen.

Vaak gaat het helemaal niet eens over niet genoeg tijd hebben, vaak gaat het om prioriteiten stellen. De mensen die het hardste roepen dat ze geen tijd hebben, zijn de mensen die gemakkelijk 2 tot 3 uur een serie op Netflix kunnen kijken. Zoals ik al zei: prioriteiten.

“You will die”

“Can you give me three words of advice?” vraagt een jongen aan Gary door een autoruit. “You will die.” is het antwoord van Gary. Nou is dit misschien een beetje hard en niet wat je wilt horen, maar aan de andere kant heeft het wel een kern van waarheid. Sterker nog, het is de waarheid.

Hoe vervelend het ook is, iedereen gaat op een gegeven moment dood. Zelf denk ik er liever niet al te veel over na, maar het is wel een gevalletje van het welbekende YOLO (You Only Live Once). Je hebt maar één kans om iets te doen wat jij wilt doen, dus pak deze dan ook.

Je familie en vrienden weten niet alles

Hoe fijn het ook is om advies van je familie en vrienden aan te nemen, tenzij ze experts zijn in jouw vakgebied weten ze er niet alles vanaf. Dat betekent dat je prima om advies kan vragen, maar niet alles voor waarheid aan hoeft te nemen.

Zo denken je ouder misschien wel dat het beter is om in loondienst te werken, maar weten ze eigenlijk wel hoe het is om ondernemer te zijn? Als dat niet het geval is, hoeft dat dus voor jou niet de enige waarheid te zijn.

Stress niet om de macro

Iets wat Gary vaak zegt is macro geduld en micro snelheid. Dit is eentje die ik nog niet 100% begrijp, maar het komt er op neer dat je om de macro te bereiken, eerst de micro onder controle moet hebben. Je kan niet in 1 stap al je macro-doel hebben bereikt, maar je kan er wel naar toe werken. Micro kan je veel meer bereiken.

Het gaat niet om het einddoel, het gaat om het process

Het volgende punt sluit goed aan bij het vorige punt. Want hoe goed het ook is dat je een einddoel in gedachten hebt, dat is uiteindelijk niet waar het om draait. Het gaat om het proces. Zo zegt Gary al vanaf het begin dat hij de New York Jets wil kopen, maar dat is het na al die jaren nog niet gelukt. Maakt hem dat minder succesvol? Nee, absoluut niet.

En het leuke is dat je tijdens het proces vaak ook nog allemaal andere dingen tegenkomt die tof zijn en waar je wellicht ook wel iets mee kan.

Wees authentiek en eerlijk

Deze tip hoor je waarschijnlijk ook van iedere blogger en Instagrammer. Toch is dit een goede tip om naar te luisteren. Niemand gaat jou of jouw product kopen als je niet authentiek en eerlijk bent. Mensen kijken dwars door nep gedrag heen.

Daarnaast vinden mensen het ook een stuk leuker als jij jezelf bent. Dat is uiteindelijk waarom mensen met jou zaken willen doen en niet met een ander. Do you, boo.

Let niet op wat andere mensen hebben

In deze (online) wereld is het heel makkelijk om je te vergelijken met anderen. En hoewel ik daar ook wel eens in trap, is het belangrijk om dat niet te doen. We vergelijken ons met iemand die we niet kennen aan de andere kant van de wereld. En we baseren dat ook nog eens op puur en alleen foto’s. Maar we zijn ook dol om ons te vergelijken met Jan of Julia die het allemaal zo goed voor elkaar hebben.

Uiteindelijk weet je niet of die het wel zo goed voor elkaar hebben en daarnaast moet dat voor jou niet belangrijk zijn. Jij wil niet Jan of Julia zijn, dus waarom wil je dan wel wat zij hebben? Volg je eigen pad naar succes.

Geef niet om wat mensen van je denken

Uiteindelijk gaat het er niet om wat andere mensen van jou denken, het gaat erom wat jij er zelf van vindt. Als jij tevreden bent, dan hoeft het niet uit te maken wat iemand anders vindt.

Voor deze laatste moet ik zeggen; makkelijker gezegd dan gedaan. Maar dat is iets waar ik ook zeker aan wil werken. Kritiek zal er altijd wel zijn, maar zij bepalen niet jouw geluk.

Als laatste deel ik graag nog een paar video’s van Gary Vee. Dit zijn video’s die mij inspireren en waar ik waarde uit kan halen.

Wat is het beste advies wat jij ooit hebt gekregen? Laat het me weten in de reacties.

Follow:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *