7 manieren om weer gemotiveerd te worden

7 manieren om weer gemotiveerd te worden

Soms zit je in zo’n fase dat je geen motivatie hebt voor werk, studie, het huishouden, noem maar op. Het enige wat je wilt doen is op de bank hangen en afleveringen van Riverdale kijken. Hoef fijn dat ook is, op een gegeven moment zal je weer aan de slag moeten. Met deze tips raak ook jij weer gemotiveerd.

Ik ben geen expert op het gebied van motivatie. Sterker nog, ik kan deze tips op dit moment zelf ook wel erg goed gebruiken. Dit zijn de dingen die ik ga proberen om weer gemotiveerd te worden.

Neem een kleine stap

Soms is het een kwestie van een kleine stap zetten om meer dingen gedaan te krijgen. Stel dat je je hele huis moet opruimen en schoonmaken, dan kan het nogal overweldigend zijn. Maak de taak daarom wat kleiner en begin met het keukenblad op te ruimen.

Vaak neem je dan al snel andere dingen mee, denk aan de vieze vaat afwassen en het fornuis schoonmaken. Let er wel op dat je niet ineens je complete huis gaat schoonmaken. Zet een timer van 5-15 minuten en stop daarna ook. Dan houd je het klein en haalbaar.

Maak het jezelf gemakkelijk

Heb je moeite om ergens mee te beginnen? Zorg er dan voor dat de spullen die je nodig hebt om te beginnen al klaar staan. Wil je sporten in de ochtend? Leg de kleren en de mat al klaar in het zicht. Als je iets ziet

Creëer rituelen

Rituelen zijn dingen waar je niet over na hoeft te denken, je doet het gewoon. Zo’n ritueel waar je niet over na hoeft te denken is bijvoorbeeld tanden poetsen.

Zorg ervoor dat je bepaalde belangrijke dingen standaard doet. Zet een standaard tijd in je agenda voor datgene en zorg ervoor dat je er niet omheen kan.

Splits je to-do lijst op

Ik ben iemand die elke dag to-do lijstjes maakt, maar ik weet ook dat het niet altijd even goed werkt. Vooral als je in hetzelfde lijstje school- en werkgerelateerde taken hebt staan én taken voor boodschappen en het huishouden. Dat is verwarrend, want het is niet duidelijk wat het belangrijkste is.

Maak daarom twee lijstjes: 1 boodschappenlijstje en 1 lijstje voor werk of school. Desnoods heb je ook nog een huishouden lijstje, maar zorg ervoor dat je prioriteiten stelt aan wat het belangrijkste is en wat kan wachten.

Plan je to-do lijst van tevoren

Maak aan het einde van de (werk)dag een nieuwe to-do lijst voor de volgende dag. Vaak heb je dan al zicht op wat er gedaan moet worden.

Het fijne is dat je de volgende ochtend al direct weet waar je aan toe bent en kan beginnen met de dag.

Houd je to-do lijst klein

Houd bij het maken van je to-do lijstjes de taken realistisch. Hoe groter de to-do lijst, hoe waarschijnlijker je het niet allemaal gaat doen. Houd het bij 3 taken die echt belangrijk zijn om te doen. De kans dat je die afkrijgt is een stuk groter.

Als je daarna nog tijd over hebt kan je altijd nog een taak toevoegen.

Concentreer je op 1 doel per keer

Hoe meer doelen je hebt, hoe kleiner de kans dat je de doelen gaat halen. Je kan je gewoonweg niet opsplitsen en je voor de volle 100% inzetten voor 4 doelen tegelijkertijd. Focus je daarom op 1 doel per keer.

 

Wat doe jij om weer gemotiveerd te worden? Laat het me weten in de reacties.

Follow:

12 Comments

  • Emma
   Auteur
   02/04/2019 / 13:06

   Ja, dat vind ik ook nog steeds een fijne manier om te werken. Zo ga je niet van de hak op de tak. Liefs, Emma

 1. 26/03/2019 / 19:25

  Handige blog! Ga ik zeker wat aan hebben. Ik ben momenteel even mn motivatie voor heel wat dingen kwijt. Wat mij altijd helpt is een klein motivatielijstje maken, waarom ik het toch moet doen/ doorzetten en de voor en nadelen opschrijven van iets. Bedankt voor deze blog!

  • Emma
   Auteur
   02/04/2019 / 13:07

   Dankjewel Mandy! Dat is ook een goed idee inderdaad. Liefs, Emma

 2. 26/03/2019 / 20:04

  Ik ga de tip met de timer onthouden, want ik heb wel eens de neiging om in één keer veel te veel te willen doen en dat is weer niet productief voor de andere dingen, die je nog wilt doen die dag. Dan ben je daar weer te moe voor. ’s Ochtends kan ik beter huishouden dan ’s middags, heb ik ontdekt. Succes met je energie.

  • Emma
   Auteur
   02/04/2019 / 13:08

   Hoi Jeannet, ik herken dat helemaal. ’s Ochtends kan ik veel beter dingen in het huishouden doen en dan ’s middags beter dingen voor studie of werk. Jij ook succes. Liefs, Emma

 3. 26/03/2019 / 21:10

  Ehm… kleine stapjes helpt bij mij inderdaad het beste. Want dat kan ik dan nog wel opbrengen!

  • Emma
   Auteur
   02/04/2019 / 13:08

   Kleine stapjes zijn inderdaad een fijne manier om te werken. Dan voelt het ook niet als zo’n enorme taak. Liefs, Emma

 4. 26/03/2019 / 21:45

  Ik weet niet of motivatie iets is dat maakbaar is. Is meer een symptoom of je wel/niet goed in je vel zit. Kan bij mij soms van iets heel stoms als een mooie zonnige lentedag of juist een druilerige lentedag afhangen of ik goed is slecht is n mijn gel zit.

  • Emma
   Auteur
   02/04/2019 / 13:10

   Het heeft voor mij ook zeker te maken of je goed in je vel zit, maar soms merk ik dat als ik mijzelf echt ergens toe zet de motivatie ook weer wat meer naar boven komt. Liefs, Emma

 5. 27/03/2019 / 10:17

  Dat zijn inderdaad handige tips! Kleine stapjes, groot resultaat 🙂

  • Emma
   Auteur
   02/04/2019 / 13:10

   Ja precies Saskia! Dan ga je toch vooruit. Liefs, Emma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *