Wanneer het ‘als ik later groot ben’ nu is

Wanneer het ‘als ik later groot ben’ nu is

Als kind denk je vaak aan ‘als ik later groot ben, dan…’ Je hebt misschien al een beeld van hoe je je volwassen leven zou willen leven, maar het kan ook zijn dat je nog geen idee hebt. Echt zorgen maak je je niet, want je hebt nog genoeg jaren om daar over na te denken, toch? Maar nu is het zover, het als ik later groot ben is nu.

Op WorkJuice schreef ik al eens over het nadeel van een brede studie. En dat heeft hier ook mee te maken. Ik dacht namelijk dat ik in die 4 jaar studie wel zou ontdekken wat ik zou willen doen, maar helaas is dat niet het geval.

‘Na 4 jaar weet ik het vast wel’

Voor de mensen die het nog niet weten, ik studeer Media, Informatie en Communicatie, al heet het inmiddels Creative Business. Het is een hbo-studie en duurt 4 jaar. Inmiddels zit ik dus in dat laatste jaar en is de studie bijna afgelopen. Maar toch heb ik nog geen flauw idee wat ik met deze studie precies moet.

Dat betekent niet dat iedereen op deze studie geen idee heeft wat ze hierna willen doen, maar ik zal vast niet de enige zijn. Het is nou eenmaal een brede studie, dat wil zeggen dat je er alle kanten mee op kan. Dit doe je door middel van specialisaties, stages en een minor.

Als je vanaf het begin van de studie al een idee hebt wat je wilt doen, bijvoorbeeld televisie, dan kan je het zo indelen dat je daar uiteindelijk ook terecht komt. Maar heb je geen idee, zoals ik, dan kies je van alles wat. Waar ik later achter kwam is dat je op die manier nog steeds een heel brede studie houdt.

Conclusie: ik weet nog steeds niet wat ik nou wil doen en waar ik nou écht goed in ben. Ik kan van alles de basis en soms wat extra’s, maar het geeft mij geen duidelijke richting.

Wat ik later wil worden

Op de vraag ‘wat wil je later worden?’ heb ik tot op deze dag nog geen antwoord. Ik ben dol op schrijven, vandaar mijn blog, maar ik ben ook dol op fotografie. Vormgeven is ook wel mijn ding. En wil ik in loondienst of ga ik liever mijn eigen bedrijf beginnen?

Allemaal dingen waar ik nu mee bezig ben. Ik vind het ook leuk om mee bezig te zijn, want het gaat over wat ik na mijn studie wil doen. Maar het levert ook de nodige stress op. Vooral omdat ik dus ook aan het afstuderen ben.

Afstuderen

Speaking about afstuderen, dat is ook nog wel een dingetje. Het neemt veel tijd in beslag, maar tegelijkertijd komt er ook constant het besef dat hierna de studie klaar is. Ik weet al dat ik hierna geen master wil doen, dus dan gaat het echte volwassen leven beginnen.

Dat is best spannend en zorgt er soms voor dat ik mij niet goed kan focussen op het afstuderen. Het helpt natuurlijk ook niet dat niemand je zegt wat je moet doen en wanneer je iets moet doen. Je moet het allemaal zelf regelen. Wel een goede oefeningen voor als ik wel besluit een eigen bedrijf op te zetten.

> Zie ook: 8 tips om productiever te worden

En dan?

Natuurlijk is het spannend en eng. Dat is wat mij betreft ook heel normaal, het onbekende is altijd spannend. Toch probeer ik mijzelf er aan te helpen herinneren dat het niet erg is om het nog even niet te weten.

Je hoeft natuurlijk niet direct bij je droombaan te belanden. Daarnaast moet je ook niet zo streng voor jezelf zijn. Gaandeweg kom je wel wat tegen en komt er misschien wel een mooie kans op je pad.

 

Hoe heb jij deze periode ervaren? Of zit je zelf nu ook in deze periode? Laat het weten in de reacties.

Follow:

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *