Mijn Tussenjaar

Mijn Tussenjaar

Ik had een tussenjaar van 2013 tot 2014. Ik was dus na 2 maanden gestopt met mijn studie en heb de rest van het jaar gewerkt, maar ik wilde ook nog heel graag reizen…

Kan ik reizen?

In het begin wilde ik gewoon heel graag reizen. Ik wilde dolgraag naar Australië voor 3 tot 4 maanden want ik wilde meer doen dan alleen werken dat jaar. Ik ben naar een bijeenkomst geweest voor backpackers en ik moet zeggen, ik was super enthousiast! Alles wat je kon doen leek mij geweldig en ik was ready to go!

Maar toen ik eenmaal ging kijken wat het allemaal kostte bleek dat ik dat helemaal niet kon betalen. En zelfs als ik voor 1 maand zou gaan was het als super duur omdat de kosten van de vlucht niet veranderde. Dus helaas moest ik die droom opgeven.

Terug naar een baan

Nu dat ik mij realiseerde dat ik niet genoeg geld had om te reizen moest ik een baan gaan zoeken. Op dat moment werkte ik alleen op een zaterdag in een lokale printwinkel (al voor 2,5 jaar). En op het moment dat ik ze vertelde wat mijn plannen waren vertelde ze mij dat ze wel iemand voor fulltime konden gebruiken en of ik geïnteresseerd was. Ze wilden heel graag de winkel verbeteren, opruimen en schoonmaken. Dus voor de eerste maand was ik vooral aan het schoonmaken. Het was niet de meest ideale baan, maar ik wist dat na het schoonmaken leuker werk was.

Mijn volgende taak was veel meer dan schoonmaken. Ik mocht de website van de online winkel maken. Ik mocht het een beetje ontwerpen en vooral onderhouden. Ik was dat natuurlijk niet helemaal in mijn eentje aan het doen, de webhosting hielp mij hierbij ook.

Maar voor het grootste gedeelte was ik aan het werken aan de websites. En ik moet zeggen, ik vond het best wel leuk! Het was iets wat mijn creativiteit opwekte. Ik moest natuurlijk nog steeds de wensen van mijn bazen erin verwerken, maar ze boden mij heel veel vrijheid in het creatieve proces.

Volhouden

Ik werkte 4 dagen in de week van 9 tot 5 voor 8 maanden lang. En soms was het niet helemaal wat ik wilde doen en wilde ik gewoon lekker thuis zijn. En dat was niet vanwege de mensen met wie ik werkte (ze zijn echt de aardigste mensen die ik ken!), maar het werken was best vermoeiend voor mij.
Ik was voor het grootste gedeelte een 18 jarige en ik had nooit verwacht dat ik een baan zou hebben op die leeftijd. Mijn vrienden waren allemaal aan het studeren dus die zag ik ook niet vaak..
Als ik tijd had konden zij niet en andersom. Je weet hoe het gaat. (En even ter informatie: ik was de enige werknemer dus ik had geen collega’s van mijn leeftijd)

Vrijwilligerswerk in Bali

In februari van vorig jaar waren een vriendin en ik aan het kletsten over de zomer vakantie. We hadden het eerder gehad over mijn wens om naar Australië te gaan en ze vroeg zich of ik niet nog steeds wilde reizen. Want nu had ik het geld wel.
En na een tijdje kwamen we op het idee om vrijwilligerswerk te doen in Bali. Ze had wat gelezen over vrijwilligerswerk bij een zeeschildpadden opvang en ik vond het ook een geweldig idee. Dus gingen we naar Bali voor de hele maand juli.

Bijna daar

Dus voor de rest van het jaar dat ik werkte had ik iets om naar toe te werken. En ik moet zeggen, dat heeft mij heel erg geholpen om door te gaan. Het maakt het gewoon veel makkelijker als je weet waar je het voor doet.

Wil jij ook een tussenjaar?

Ik zou het zeker aanraden om een tussenjaar te nemen als je niet precies weet wat je wilt doen. Ik heb mijzelf echt leren kennen in dat jaar. Je komt erachter wat je leuk vind en wat je niet leuk vind, wat heel handig is! Ik zou wel zeggen dat je beter kan werken voor een half jaar en reizen voor een half jaar. Want werken voor het hele jaar was toch wel een beetje te veel voor mij..

 

Hebben jullie een tussenjaar gehad? Laat het mij weten in de reacties of via Facebook en Instagram.

Liefs,

Emma

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *