10 Tips om je te helpen studeren

10 Tips om je te helpen studeren

We kennen het allemaal, studeren voor een vak/studie/cursus/werk moeten we allemaal helaas. Ja, ik ben de eerste die dit zal toegeven, leren is niet mijn ding en ik ben er echt niet dol op. Maar toch hoort het bij het leven en moeten we soms onze schouders eronder zetten en het gewoon doen!

Nou ben ik absoluut geen expert in het leren, ik heb het op de harde manier geleerd. Lees: veel herkansingen. Dat betekent wel dat ik de afgelopen tijd enorm veel heb geleerd over studeren en dit wil ik vandaag met je delen!

10 Tips om je te helpen studeren

 1. Uitstellen is je grootste vijand
  Iedereen weet dat zodra je moet leren je wel 20 andere dingen zou willen doen. Maar hoe meer je uitstelt, hoe groter de drempel wordt en des te meer je moet doen op het laatste moment.
 2. Je hoeft niet uren achter elkaar te leren
  Als je van jezelf weet dat je concentratie kort is, dan kan je ook blokken van een half uur doen. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende pauze neemt en je hoofd ook even rust geeft om de informatie te verwerken.
 3. Kijk hoeveel tijd je hebt voor de toets/deadline
  Op deze manier kan je beter een planning maken omdat je weet hoeveel dagen/tijd je nog hebt. Ik weet bijvoorbeeld dat ik het beste 2 weken van tevoren kan beginnen. Als ik eerder begin blijft niets hangen en later heb ik niet genoeg tijd.
 4. Zet alle stof van de vakken op een rijtje
  Zo heb je meteen een overzicht van alles dat je moet doen. Ik schrijf zelf ook altijd de data van tentamens en deadlines erbij zodat je weet wat meer en minder prioriteit heeft. Maar doe hier niet te lang over, een overzicht is prima en dan kan je het beste gewoon beginnen.
 5. Deel je stof op
  Niemand kan in 1 klap door leren (tenminste, dat zou dan heel knap zijn). Als je 7 hoofdstukken moet leren, zorg er dan voor dat je bijvoorbeeld elke dag 1 hoofdstuk doet, of desnoods 2 op 1 dag. Maar te veel informatie in 1 keer gaat bij mij in ieder geval niet goed.
 6. Zorg voor herhaling
  Ik merk dat als ik de stof niet herhaal ik het vrij snel weer vergeet. Probeer tijdens het leren al te herhalen. Je leert bijvoorbeeld hoofdstuk 2, zodra je daar mee klaar bent ga je weer even terug naar hoofdstuk 1 en bedenk je even kort de hoofdpunten. Werkt heel goed voor mij.
 7. Studeer op een plek die voor jou fijn is
  Voor mij verschilt het per keer. De ene keer zit ik in het Volkshotel en de andere keer liever thuis achter mijn bureau. Zoek vooral een plek waar je niet snel afgeleid raakt en waar je je goed kan concentreren.
 8. Leg je telefoon en laptop e.d. weg
  Geloof me, je hebt ze echt niet nodig. Het enige wat ik vaak naast mij heb liggen is mijn horloge, zodat ik de tijd in de gaten kan houden. Mijn mobiel is vaak op vliegtuigstand of in een andere kamer. Als je nou een verslag moet schrijven is je laptop natuurlijk wel weer handig.
 9. Bedenk waarvoor je het doet
  Denken dat je geen zin hebt heeft natuurlijk geen zin, waarom doe je deze studie ook alweer?
 10. Zorg ook voor leuke dingen
  Je hoeft niet jezelf helemaal af te sluiten van de buitenwereld. Als je ‘s avonds een filmpje wilt kijken of lekker uit eten wilt dan kan dat prima!

Mijn laatste tip is dit: Don’t worry too much, een herkansing is niet het einde van de wereld 😉

Hoe studeren jullie het beste? Gebruiken jullie al een van deze tips en hebben je nog meer tips? Laat het mij dan weten in de reacties of via Instagram en Facebook.

Liefs,

Emma

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *