Zo krijg je je (studie)motivatie terug

Zo krijg je je (studie)motivatie terug

We hebben er allemaal wel eens last van: even helemaal niet meer weten waarvoor je het doet? Dat de moed je in de schoenen zakt en het overzicht kwijt bent. Ik snap het, ik heb er ook regelmatig last van. Ik probeer er niet te lang in te blijven hangen. Daarom deel ik vandaag mijn 10 tips om je motivatie terug te krijgen.

Deze tips zijn niet persé alleen voor studenten, maar ook voor mensen met een vaste baan, droom, etc.

Neem een stapje terug en schrijf voor jezelf op wat je zo leuk vind aan je studie/werk etc.

Als je weer weet waarom je de studie hebt gekozen word je vanzelf weer enthousiast. Je hebt deze studie (of baan) tenslotte met een reden gekozen. Natuurlijk kan het dat het niet meer is wat je wilt, en dat is ook niet erg, maar dan weet je dat wel. Ik heb bijvoorbeeld 2 andere studies geprobeerd voordat ik de juiste vond. Als ik nu even een dipje heb bedenk ik voor mezelf waarom ik de studie ook alweer doe. Dan komt bij mij het enthousiasme meteen terug. Het is namelijk ook fijn dat ik weet dat deze studie mij ergens kan brengen.

Bepaal voor jezelf waar het mis ging

Wat is er veranderd? Hoezo denk je nu negatief over je studie? Is het de stof? Zijn het de leraren of klasgenoten? Als je voor jezelf duidelijk hebt wat er is veranderd en waar dat is gebeurd kan je hier de volgende keer rekening mee houden.

Schrijf je doelen op

Dan kan je, als je later weer een zwak momentje hebt, hierop terugkijken en meteen weer weten waarvoor je het doet. Deze doelen kunnen natuurlijk altijd veranderen of aangepast worden, maar het gaat erom dat je ergens naar toe kan werken. Ik merk dat dat voor mij altijd erg goed werkt. Soms heeft een doel ook helemaal niets te maken met mijn studie of carrière, maar is het een vakantie waar ik zin in heb. Als je dan even een moeilijk momentje hebt, kun je altijd denken aan de vakantie.

Er zijn altijd wel onderdelen die minder leuk zijn

Houd hier dan ook rekening mee. Er zijn altijd vakken of opdrachten waar je geen zin in hebt, maar het hoort er nou eenmaal bij. Probeer te bedenken dat dit niet voor altijd is. Zet je erover heen, het is nou eenmaal zo.

Kijk naar wat je al hebt gedaan

Alles wat je tot nu toe hebt gedaan heeft bijgedragen aan je toekomst, dus props to you! Het moment dat je jezelf beloont of een schouderklopje geeft ga je al wat positiever denken. Je creëert als het ware een andere mindset: dit werkt heel goed.

Zoek naar voorbeeldpersonen

Zoek mensen waar jij tegen opkijkt of mensen die een beroep doen dat jij ook later wilt doen. Ik lees bijvoorbeeld veel blogs van mensen waar ik tegen opkijk. Dit vind ik hele goede motivatie. Op die manier hou ik het interessant voor mezelf en heb ik voor ogen waar ik heen wil.

You’re not the only one

Soms denk je wel eens dat je de enige bent die en dipje heeft, maar geloof me: dat is niet zo. Je kan natuurlijk ook altijd even praten met je studiegenoten. Vraag ze waarom zij deze studie hebben gekozen en wat ze ermee willen. Wie weet krijg jij daar ook weer motivatie van. Daarnaast kan je ze vragen wat zij doen als ze een dipje hebben. Wie weet helpt het.

Als laatste tip: Geloof in jezelf! Je kan dit!

Zo, dit zijn mijn manieren om weer motivatie te krijgen. Wat doe jij als je een studie dipje hebt? Let me know via Facebook en Instagram of laat hieronder een reactie onder.

Liefs,

Emma

 

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *