Waarom zo streng?

Waarom zo streng?

Elk weekend lijkt er hetzelfde te gebeuren. Twee dagen lang heb ik de tijd om mijn schoolwerk bij te werken. En elke maandag baal ik weer als ik terug kijk en realiseer dat ik weer niets heb uitgevoerd. Terugkijkend blijk ik of de hele dag op de bank te hebben gezeten of de hele dag op pad te zijn geweest (wat op zich niet erg is). Als ik op de bank zit kan ik uren achter elkaar video’s en series kijken.

Aan de ene kant is dat jammer, want als ik in het weekend bijwerk hoef ik niet alles op het einde te doen. Aan de andere kant is het weekend niet alleen voor je studie of werk bedoeld. Het weekend is er ook voor om te relaxen.

Waarom zo streng?

Maar waarom zijn we zo streng voor onszelf? Ik denk dat de perfectionisten onder ons het wel herkennen, je baalt ervan dat je weer niets hebt uitgevoerd, het is ook nooit goed genoeg. Ik kan ook erg in het negatieve blijven hangen en alleen zien wat ik niet heb gedaan. Dan word ik achteraf zo boos op mezelf. Terwijl ik op dat moment zelf denk: ‘ach, ‘t hoeft niet nu meteen toch?’ Het voelt allemaal heel erg tegenstrijdig.

Daarom wil ik proberen om wat liever voor mezelf te zijn. En daarmee dus ook minder streng. Dat is echt een proces, want ik doe dit soort dingen ontzettend op de automatische piloot.

Onschuldige vreemdeling

Ik las laatst de Happinez waar Elizabeth Gilbert (auteur van Eat, Pray, Love) het perfect benoemde. In plaats van lief voor onszelf te zijn kijken we wat we fout hebben gedaan en gezegd. Vervolgens straffen we onszelf hiervoor en ben je niet happy met jezelf.

Maar in plaats van straffen kan je ook kijken naar je onschuldige toekomstige zelf. Lief zijn voor je toekomstige zelf en haar zien als iemand die genegenheid en sympathie waardig is. Verwen jezelf door bijvoorbeeld je bed al helemaal mooi op te maken zodat je toekomstige zelf er ‘s avonds direct in kan.

Toen ik dit las, sprak het mij eigenlijk meteen aan. Want waarom ben ik altijd zo boos over iets dat al is geweest. Misschien kan ik beter het mijn toekomstige zelf wat makkelijker en comfortabeler maken. Kleine moeite toch?

Ben jij ook zo streng voor jezelf? En hoe probeer jij wat liever voor jezelf te zijn? Laat het mij weten in de reacties!
Je kan mij ook volgen op Instagram en Facebook.

Liefs,

Emma

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *