6 dingen die ik als tiener had willen weten

6 dingen die ik als tiener had willen weten

Deze 6 dingen had ik vroeger willen weten. Wie weet had het de tienerjaren een stukje makkelijker gemaakt. Een soort brief aan mijn jongere ik.

6 dingen die ik als tiener had willen weten

Wees niet zo bang voor wat anderen van je zullen denken. Wees gewoon jezelf. Als jij alle dagen van de week dezelfde broek aan wil hebben moet je dat vooral doen. Lekker boeiend. Wil je een rokje aan? Gewoon doen! Spoiler: het grootste gedeelte van de mensen in je klas zie je vrijwel nooit meer, dus wat heb je te verliezen?

Don’t peak in high school. Nou heb ik dit überhaupt niet gedaan, toch had ik het graag willen weten. Het is niet erg als je niet de hoogste cijfers haalt, niet de leukste kleren draagt en niet de meeste vrienden hebt. Het komt vanzelf wel, maak je er niet te druk om.

Je hoeft niet bij de populaire mensen te horen. Zelfs als jou vriendinnen daar wel dolgraag bij willen. Volg je eigen pad – met de stroom meegaan is niet altijd het beste. Trouwens, er zijn genoeg andere leuke mensen te vinden! Laat je niet bang maken door de populaire kids, vaak zijn die ook hartstikke onzeker.

Het is oké als je niet weet wat je wilt. Tegenwoordig word er van je verwacht dat je op je 14 al weet welke kant je op wilt en moet je vanaf je 16e al bepalen wat je wilt studeren. Daarnaast moet je langer doorstuderen, maar eerder werken en zo gaat het riedeltje nog wel even door. Het is dus helemaal prima als je niet meteen weet wat je wilt. Gun jezelf tijd om hier achter te komen en laat je niet tegenhouden door kleine nadelen of door wat volwassenen zeggen.

Ga wat meer uit je comfortzone. Ik weet dat het eng is, maar vroeg of laat zul je toch dingen moeten doen die je liever niet wilt doen. Overwin je angsten voordat ze te erg worden en je begin twintig nog elke keer met angst de lift in stapt, niet handig. Leer tijd met jezelf door te brengen.

Probeer het glas vaker half vol te zien. Wie weet helpt het je toekomstige zelf waardoor je niet zo blijft hangen in de negatieve shit. Want ja, het leven is inderdaad niet altijd leuk, maar daar kan je zelf wat aan doen. Je hoeft niet de hele zomervakantie op je kamer films te kijken omdat je vrienden niet willen/kunnen afspreken. Ik weet dat je dit niet wilt horen maar: luister naar je moeder en ga naar buiten, bel die vriend/vriendin op en maak er wat van.

Zo, dat voelt goed. 
Wel even een kleine disclaimer: mijn jeugd was hartstikke leuk en ik heb niets te klagen. Dit zijn dingen die ik gewoon graag had willen weten omdat die mij hadden kunnen helpen.

Wat had jij graag vroeger willen weten? Laat het mij weten in de reacties of via Instagram of Facebook.

Liefs,

Emma

Follow:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *