Wat social media met je doet

Wat social media met je doet

De afgelopen paar weken ben ik wat afwezig geweest op mijn sociale kanalen. Ik schreef geen blogposts, ik zette bijna niets op Facebook en er waren geen foto’s op Instagram. En dit was een hele bewuste keuze van mij. Kijk, social media is leuk, iedereen is de ster van zijn of haar eigen leven en dat maakt het zo verslavend. Maar het moet wel leuk blijven en niet een taak worden. Een paar weken geleden begon het echt te voelen als een taak. Ik heb altijd wel de druk gevoeld van social media; hoeveel likes heb ik? Hoeveel nieuwe volgers heb ik? Hoe kan ik snel groeien? En waarom blijf ik zo klein?

De druk van social media

Ondanks dat iedereen zegt dat je je niet bezig moet houden met hoeveel volgers en likes je hebt en dat je je vooral niet moet vergelijken met anderen, is dat in deze wereld ontzettend lastig. Ik gebruik Instagram ook omdat ik bepaalde mensen wil volgen. Maar in plaats van dat het een leuk account is om naar te kijken wordt het een account waar je naar streeft te hebben. En dit idee van grote hoeveelheid likes en volgers willen hebben komt ook niet zomaar. Bedrijven sturen mij e-mails en proberen mij volgers aan te smeren – want ze zien dat het “zo langzaam gaat”. Het wordt dus door dit soort bedrijven alleen maar gevoed.

Instagram is fake

Wat ik zo jammer vind is dat de druk van social media ervoor zorgt dat ik het maken van foto’s minder leuk begin te vinden. En dat terwijl fotografie een van de leukste dingen is waar ik mij mee bezig houd. Instagram oefent een bepaalde druk op je uit, en dat is vaak nog onbewust ook. Je ziet foto’s van bloggers of modellen op prachtige plekken met perfecte lichamen. En dat zijn de foto’s die je zo’n honderd keer ziet. Dat is het beeld wat heel veel jonge meisjes en vrouwen te zien krijgen. Daar spiegelen wij ons aan. Het punt is dat die foto’s hoogstwaarschijnlijk ontzettend bewerkt zijn. De rimpeltjes zijn glad gemaakt, de huid egaal, de persoon in de foto is verscherpt en de kleuren zijn aangepast. Het begon mij steeds vaker op te vallen dat dit soort foto’s de norm werden. Ik begon aan mijzelf te twijfelen, want mijn foto’s zijn niet zo mooi als die van die blogger.

Wat de druk van social media met je doet - My Chapter TwentyHet gevolg was dat ik constant op zoek was naar plekjes waar ik de beste foto’s kon maken. En de realiteit? Die plekjes kon ik niet vinden. Waarschijnlijk omdat het ook niet uitmaakt waar je de foto’s maakt. Het maakt uit dat JIJ je lekker voelt op de foto en dan breng je dat vanzelf over aan de kijker. Ik heb ook geen fotograaf die 24/7 met mij mee loopt en dat zou ik ook niet willen. Wat ik zo leuk vind aan mijn Instagram is dat het zo natuurlijk mogelijk is. Dat maakt het leuk en anders. Je hoeft niet bij de kudde te horen, wees vooral jezelf en doe wat jij wilt doen.

Hoe zit het met je blog?

Wat mijn blog betreft begon ik daar ook de fun in te verliezen. Vooral omdat ik het idee had dat ik niet goed genoeg was, dat de content niet spectaculair was zoals van de professionals. Maar wat ik nu heb geleerd is dat het niet uitmaakt dat het niet zo goed is als Saartje of Clair (namen heb ik net bedacht). Maar ondanks dat leek het mij geen goed idee om maar te bloggen om het bloggen. Daarom was de break wel even goed. Ik weet nu wel wat ik wil. En dat betekent niet dat het vanaf nu altijd goed zal gaan, maar ik kan nu in ieder geval terug kijken op dit artikel als ik weer even een boost nodig heb.

Liefs,

Emma

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Follow:

1 Comment

  1. June 13, 2017 / 5:04 pm

    Gewoon lekker schrijven voor je zelf, net als het “ouderwetse dagboek” en je ziet wel wat er mee gebeurt 🙂 althans, zo denk ik er over, zolang je zelf het plezier maar niet verliest!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *