Omgaan met een writer’s block

Omgaan met een writer’s block

Een van mijn laatste posts ging over social media. Ik had even wat tijd nodig om weer op te laden. Social media neemt een bepaalde druk met zich mee wat soms teveel kan worden. Ik merk dat ik sinds april wat onrustig ben, vooral in mijn hoofd. Bloggen doe ik graag en een paar maanden geleden bracht het mij ook rust. Maar omdat ik uit het ritme van bloggen kwam bracht met mij alleen maar onrust. Ik voelde zo de druk om iets te plaatsen dat het leek alsof mijn brein op slot ging. Ik dacht dat ik een weken lange brainfart had, oftewel; een writer’s block.

Inmiddels is mijn writer’s block aan z’n einde. Om nou te zeggen dat ik weer helemaal op en top artikelen kan uitspugen is wat overdreven, maar het gaat wel een stuk beter. Ik ben dus overduidelijk geen expert op dit gebied, maar ik kan wel mijn tips delen om hopelijk anderen te helpen.

7 tips om over een writer’s block te komen

Zo kom je over je writer’s block heen:
(zo deed ik het in ieder geval)

  1. Wees niet boos op jezelf. Als er een ding is wat ik heb geleerd is dat je het niet kunt dwingen. Lukt het even niet om iets te schrijven (o.i.d.), neem dan even een pauze. Boos worden heeft geen zin. Ik zou willen zeggen: neem zoveel tijd als je nodig hebt, maar aan de andere kant zou ik niet te lang blijven hangen.
  2. Zoek inspiratie. Bij mij was het missen van inspiratie een groot probleem. Ik had wel vage ideeën over onderwerpen waar ik over wilde schrijven, maar echt specifiek werd het niet. Om dit te helpen zocht ik naar artikelen over deze onderwerpen. Vaak door middel van ander bloggers. Gewoon om te kijken hoe anderen het doen en hoe ik het eventueel zelf kan gebruiken. Zie het vooral niet als stelen, maar als inspiratie opdoen. Uiteindelijk maak je het je eigen stukje.
  3. Probeer niet te vergelijken. Ik snap dat dit erg lastig is, ik ben er ook nog niet goed in. Het lijkt ook tegenstrijdig met mijn vorige punt, maar toch is er een verschil. Ik merk dat ik wat obsessief kan worden met het bekijken van andere bloggers. Dan heb ik het idee dat ik faal omdat ik nog niet op hetzelfde niveau ben. Vergeet niet dat iedereen anders is en iedereen z’n eigen weg volgt. Probeer het los te laten en je te focussen op jezelf.
  4. Laat je niet afleiden. Is er veel afleiding bij jou thuis? Ga dan naar een café, bibliotheek of een andere plek waar je rustig kunt zitten. Een nieuwe omgeving kan enorm helpen voor inspiratie. Probeer ook zoveel mogelijk social media te ontwijken. De notificaties zijn vaak een grote afleiding, dus zet ze uit of leg je mobiel weg.
  5. Schrijf al je ideeën op. Meteen. Ik merk dat mijn hoofd super druk is. Ik denk heel veel waardoor het in mijn hoofd erg onrustig is. Zodra ik een idee heb moet ik het opschrijven, anders ben ik het na een minuut alweer kwijt. Maak desnoods een lijstje op je mobiel waar je alles in op kan schrijven.
  6. Heb je eenmaal ideeën? Maak het dan af. Ik had op een gegeven moment wel 10 verschillende concepten open. Allemaal onafgemaakt. Er komt een moment dat je even streng tegen jezelf moet zijn en het gewoon moet afmaken, ook al is het niet perfect. Anders komt er nooit wat van en van je fouten leer je.
  7. Bonustip: wissel af. Loop je vast op een stuk, begin dan aan een ander. Loop je daar weer vast, ga dan terug naar het eerste stuk, enzovoorts. Door je brein kleine pauzes te geven krijg je vanzelf de ruimte voor nieuwe ideeën.

 

Laat me weten of je hier wat aan hebt en of je zelf nog tips hebt in de reacties. Vergeet mij ook niet te volgen op Instagram en Facebook.

Liefs,

Emma

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *